Siput Sedut aka Tekuyung siruk...ntah nama standardnya nda ku tahu...Siput ani payah di cari..ada mun musimnya..Rebung sama jua bemusim...2 Jenis makanan ani ku dapati di Tamu limbang masa melawat nini ari atu..
Resepi Siput Sedut
1 paket Siput sedut { Potong ekornya..guna player lagi senang.then cuci.
Bawang Merah 2 ulas.
Bawang Putih 3 ulas
Lada Hidup Merah 1-2 tangkai { Blender semua kecuali siput dan serai.
Serai di mamar.
Halia
Air segelas kecil
Perasa-Serbuk lada hitam,lada putih Garam.
Cara memasak:- Tumis bahan di blender sampai naik bau,Masukan Serai,perasa..Siput sedut.Bubuh sedikit air dan biarkan mendidih..
Rebung Masak Lemak
Sepaket Rebung- Di potong nipis.
Bwg Merah.
Bwg Putih. { kisar
Lada Hidup merah 2 tangkai.
Udang kering.
Santan tin 1/2 tin.
Air
Garan & Perasa.
Cara masak:- Tumis bahan kisar,apabila naik minyak masukan rebung tadi.Selapas di gaul masukan air kira2 2 cawan besar.Biarkan mendidih dlm 30 minit.Masukan perasa dan garam.Akhir sekali masukan santan bersama secawan air..Rasa...hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan